Normal_euro_geld_betalen__9_

Woensdag 2 september wordt in de Tweede Kamer het rondetafelgesprek gevoerd over het nieuwe financieringssystematiek kinderopvangtoeslag. De voorzitter van Brancheorganisatie Kinderopvang, Leo Houwen, vertegenwoordigt in dit gesprek de brancheorganisatie. Zij zijn van mening dat het voorstel van het kabinet grote consequenties heeft voor ondernemers, ouders, kinderen en overheid. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

Het voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de kinderopvangtoeslag moet fraude met de overheidsbijdragen voor kinderopvang tegengaan en foute aanvragen door ouders voorkomen. Ook zouden ouders met het nieuwe plan van te voren weten wat de kinderopvang kost. De brancheorganisatie vindt het onduidelijk welk probleem met het plan van de overheid moet worden opgelost. “Het plan moet fraude reduceren, maar wat is de omvang en aard van dit probleem? Uitgaande van circa 40 miljoen euro per jaar op een totaal bedrag van 1.8 miljard euro kinderopvangtoeslag levert een fraudepercentage op van zo’n 2 procent. Fraude tot 0 reduceren is helaas onmogelijk”, zegt de brancheorganisatie.

Daarnaast zou het systeem een stuk eenvoudiger worden, omdat ouders alleen nog te maken hebben met de kinderopvanginstelling. Volgens de brancheorganisatie vindt 80 procent van de ouders het huidige systeem goed werkbaar, wat blijkt uit onderzoek van Stichting Voor Werkende Ouders.

De brancheorganisatie komt in het rondetafelgesprek ook met een aantal oplossingen om het huidige systeem te verbeteren om het voor ouders verder te vereenvoudigen en om fraude tegen te gaan. De twee oplossingen die de organisatie aan zal kaarten zijn: financieringssystematiek en een partnerovereenkomst met de Belastingdienst. 

© Nationale Onderwijsgids