Normal_kinderopvang_peuter

Onderwijswethouder Simone Kukenheim wil dat de Amsterdamse kinderopvang beter toegankelijk wordt voor alle kinderen. Nu is het voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag vaak te duur om hun kind naar de opvang te brengen. Kukenheim is van mening dat deze mensen geld moeten krijgen van de gemeente en wil hiervoor zo'n zeven miljoen euro uittrekken. Dat meldt Parool.

Volgens de wethouder worden de verschillen tussen de kinderen voordat zij naar de basisschool gaan al vergroot doordat het ene kind wel naar de kinderopvang kan en een ander niet. Nu worden de kinderopvangtoeslagen toegewezen op basis van een aantal criteria: ouders die beide werken ontvangen een toelage van het Rijk en kinderen die een taalachterstand hebben mogen gratis dagdelen naar de opvang. De mensen die hier buiten vallen ontvangen niets.

Kukenheim wil dan ook een tegemoetkoming voor ouders die nu nog niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Met de zeven miljoen euro moet verder ook de peuterspeelzalen in Amsterdam verbeterd worden, door onder meer hbo'ers als groepsleider aan te trekken. Ook moeten er meer plekken voor peuters gecreëerd worden en moet de kinderopvang op ruimere tijden beschikbaar zijn.

Het doel van de wethouder is dat meer Amsterdamse peuters naar een peuterspeelzaal gaan. Zij wil dat elk kind de kans krijgt zich optimaal te ontwikkelen. “Vandaar dat een bredere ontwikkeling en het stimuleren van een kind voortaan centraal moet staan”, aldus Kukenheim.

© Nationale Onderwijsgids