Logo_download__4_

Er moet meer aandacht komen voor de ontwikkeling gedurende de eerste twee levensjaren van een kind. In de 1001 eerste dagen van een kinderleven is het bieden van informatie en begeleiding van cruciaal belang. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), De Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen (NVO), de Dutch Association for Infant Mental Health en de stichting Babywerk hebben daarom het manifest 1001 kritische dagen opgesteld. Dit meldt het NIP.

De eerste 1001 dagen na de geboorte – dus van de conceptie tot 2 jaar – zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Juist in deze levensfase is een goede informatie voorziening voor ouders en goede begeleiding van het kind van groot belang. Om meer aandacht te vragen voor het belang van ondersteuning van ouders en kinderen in de eerste twee jaar, is er nu een manifest opgesteld. 
 
Bedoeling is door het manifest een breed draagvlak in Nederland te creëren voor de inzet van wetenschappelijke kennis en expertise gedurende de eerste 1001 dagen. Het manifest wordt besproken in gemeenten en met politieke partijen. In het manifest staan cijfers en feiten over het belang van goede informatie, begeleiding en eventuele interventie. 
 
De initiatiefnemers vragen belangstellenden, beroepsverenigingen, belangenorganisaties en wetenschappers om het document te ondersteunen. Hoe meer mensen het initiatief ondersteunen, hoe groter de kans is dat gemeenten meer gaan investeren in de eerste twee jaar van kinderen. 
 
© Nationale Onderwijsgids