Normal_vader4235

Op het mogelijk langer vaderschapsverlof wordt verschillend gereageerd. Het verlof zou van twee naar vijf dagen gaan, maar de werkgevers zouden deze extra vrije dagen niet zien zitten. Zij zijn van mening dat vaders voor extra vrije dagen na de geboorte van hun kind vakantiedagen op kunnen nemen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft wel positief gereageerd op het plan. Dat meldt NOS. 

Asscher is van mening dat het goed is voor het kind en beide ouders als de vader betrokken is bij de eerste dagen van het kind. In de huidige wetgeving hebben vaders recht op twee dagen verlof. Volgens 40.000 ondertekenaars van een petitie die eerder deze maand aan minister Asscher van Sociale Zaken werd overhandigd is zo weinig vaderschapsverlof niet meer van deze tijd. Vaders kunnen sinds dit jaar al wel drie dagen onbetaald verlof opnemen, maar hier wordt zelden gebruik van gemaakt.

Werkgeversvakbond Awvn ziet niets in de verlenging naar vijf dagen betaald verlof. “Nederlanders hebben wellicht weinig vaderschapsverlof, maar wel stuwmeren aan vakantiedagen. Willen vaders meer vrij na de bevalling, dan hebben ze alle kans om dit te regelen”, zegt Jannes van der Velde van de Awvn. Van der Velde vreest dat het extra vaderschapsverlof de kosten van arbeid weer verhoogt. Ook ondernemingskoepels VNO-NCW en MKB-Nederlands hebben niet enthousiast gereageerd op de plannen. De ondernemingskoepels zouden het probleem van de huidige situatie niet zien en geven aan vaders hier nooit over gehoord te hebben.

Asscher heeft niet bevestigen of de nieuwe plannen doorgang vinden en verwijst naar Prinsjesdag als de begroting officieel wordt gepresenteerd. "Nederland loopt niet voorop als het gaat om vaderschapsverlof. We hebben dat begin dit jaar wat uitgebreid, maar het is geen geheim dat het goed zou zijn als je daar wat meer voor zou doen”, aldus de minister.

© Nationale Onderwijsgids