Normal_geld1243
Belangenvereniging BOinK trekt aan de bel over de hoge leges die gemeenten aan kinderopvangorganisaties verrekenen. Het lijkt erop, zo waarschuwt BOinK, dat gemeenten ook handhavingskosten in de leges doorberekenen. Dit is niet de bedoeling, zo meldt Gemeente.nu. 
Gemeenten brengen kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen leges in rekening. De kinderopvangorganisaties, gastouders en peuterspeelzalen zijn verplicht zich te registreren in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). De registratieprocedure verloopt via de gemeente en daarom rekent de gemeente leges aan de organisaties. 
 
Volgens belangenvereniging BOinK rekenen gemeenten echter ook handhavingskosten door in de leges. Gemeenten zijn namelijk belast met het toezicht op de kinderopvang. Meestal worden deze controles door de GGD uitgevoerd, in opdracht van de gemeente. Gemeenten hebben echter 'andere potjes' van waaruit de handhaving betaald moet worden, zo waarschuwt BOinK. Voorzitter Jellesma: "De leges zijn voor het registratieproces van gemeente en GGD, niet voor handhaving". BOinK pleit dan ook voor meer transparantie in de opbouw van leges. 
 
Daarnaast stelt de belangenvereniging dat gemeenten ook 'meeliften' op de al gevolgde registratieprocedure voor het LRKP die in een andere gemeente plaats heeft gevonden. Wanneer gastouderbureaus en kinderopvangorganisaties in meerdere gemeenten actief zijn, moeten zij zich namelijk in al deze gemeenten registeren. De gegevens van de registratieprocedure die in de ene gemeente plaats heeft gevonden, worden dan door de andere gemeente overgenomen. Hierdoor kan het lijken dat gemeenten de leges wellicht laag laten lijken, waarschuwt Jellesma, maar ondertussen maken zij enkel goede sier met de reeds gemaakte kosten in een andere gemeente. 
 
© Nationale Onderwijsgids