Normal_euro_geld_betalen__4_
Brancheorganisatie Kinderopvang Nederland en Belangenvereniging BOinK willen meer transparantie in de legeskosten. Uit onderzoek van Gastouderbureau Mijngastouderopvang blijkt dat er gemeenten zijn die meer in rekening brengen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. Dit meldt Gemeente.nu. 
"Bij mijn berekeningen voor de gemeente Amsterdam kwam ik uit op een kostenneutraal plaatje van zo'n 225 euro, terwijl zij 463,80 euro in rekening brengen,” concludeert directeur Kerst Sandburg van Mijngastouderopvang. “Ik ga er vanuit dat gemeenten die meer dan 225 euro aan leges in rekening brengen winst maken en/of dat de GGD's dit doen.”
 
Naar aanleiding van deze conclusie en omdat de tarieven die de gemeenten hanteren zo schrikbarend uiteenlopen, pleiten de Brancheorganisatie Kinderopvang Nederland en BOinK voor meer transparantie. De leges die een gemeente van een kinderopvangorganisatie vraagt dienen voor inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). 
 
Gemeenten zijn niet transparant in de tarieven die zij voor de geleverde diensten rekenen, zo stellen de partijen. De brancheorganisatie roept haar leden dan ook op om de gemeenteraad te vragen naar de opbouw van de leges. Op die manier kunnen de kinderopvangorganisaties zien wat de daadwerkelijke kosten zijn en of het legestarief de daadwerkelijke kosten en de inkomsten voor toezicht en handhaving overtreffen. Op de website van de organisatie is ook een geactualiseerde lijst met leges geüpload. 
 
BOinK stelt daarnaast dat het er op lijkt dat gemeenten ook handhavingskosten in de leges doorberekenen. De gemeenten hebben hier echter andere potjes voor. "De leges zijn voor het  registratieproces van gemeente en GGD, niet voor handhaving,” aldus BOinK. 
 
© Nationale Onderwijsgids