Normal_mishandeling444

Op initiatief van de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs en Veiligheid en Justitie wordt het project 'Collectief tegen Kindermishandeling!' gestart. Een vernieuwde, betere aanpak van kindermishandeling is het doel. In zes gemeenten zijn samenwerkingsverbanden ingericht. Alle partijen die lokaal en regionaal betrokken zijn bij de vernieuwde aanpak werken in deze samenwerkingsverbanden samen. Dit meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die ook nauw betrokken is bij het project. 

In de samenwerkingsverbanden werken de gemeente, Veilig Thuis, wijkteams, de Raad voor de Kinderbescherming, politie, het Openbaar Ministerie en instellingen op het gebied van onderwijs, kinderopvang, hulpverlening, zorg en jeugdgezondheidszorg samen. 
 
Daarnaast zijn de zes gemeenten een overleg gestart met de partijen die het meest betrokken zijn bij de preventie en aanpak van kindermishandeling. De vraag die in deze overleggen centraal stond is: wat zijn op dit moment in onze gemeente (of regio) de belangrijkste aspecten van de aanpak van kindermishandeling die verbetering of vernieuwing verdienen? De ideeën, analyses en oplossingen die in de Collectief-gemeenten bedacht worden zullen over het hele land worden verspreid. Het Nederlands Jeugdinstituut is hierin leidend: zij maken een beschrijving van de ervaringen en opbrengst uit de samenwerkingsverbanden en publiceren deze als het project afloopt eind 2016, begin 2017. De Vereniging Nederlandse Gemeenten en de drie ministeries zetten zich vervolgens in om de nieuwe aanpak een olievlekwerking te laten krijgen. 
 
© Nationale Onderwijsgids