Normal_moeder_kind_baby_familie_gezin

Ouders vinden betrokkenheid van de medewerkers van de kinderopvang van hun kind belangrijker dan deskundigheid en vakkundigheid. Dit blijkt uit een analyse van Opiness.nl. Het reviewplatform reikte 17 prijzen uit aan opvangorganisaties die de hoogste waardering kregen van ouders. Vervolgens analyseerden ze waarom ouders zo blij waren met de kinderopvang. Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

600 reviews van de winnende kinderopvangcentra werden bekeken. Hieruit blijkt, zo concludeert Opiness, dat de belangrijkste en onderscheidendste factor voor het geven van een hoge waardering de betrokkenheid van de medewerkers is. Persoonlijke aandacht voor het kind en voor de ouders is doorslaggevend. 
 
30 procent van de ouders gaf een hogere waardering aan de kinderopvang wanneer de medewerkers betrokken waren en persoonlijke aandacht gaf aan hen en hun kind. Tweede criteria waarop de ouders beoordeelden was het 'thuis voelen', oftewel vertrouwen. 18 procent van de ouders vonden een 'warm gevoel' of 'warm welkom' belangrijk. De deskundigheid en vakkundigheid van de kinderopvang was het derde beoordelingscriterium. 16 procent van de reviews baseerde de waardering van de kinderopvang op de deskundigheid en vakkundigheid.
 
Dat de deskundigheid minder belangrijk is voor de ouders dan de betrokkenheid van de medewerkers vindt Marjet Winsemuis van de Stichting Voor Werkende Ouders niet opmerkelijk. “De kwaliteit in de kinderopvang wordt in de ogen van ouders bepaald door de pedagogisch medewerker. Is ze lief? Ziet ze mijn kind? En dan is het helemaal fantastisch als die pedagogisch medewerker ook aandacht heeft voor de ouder. Dat is net dat stapje meer, als slagroom op de taart.”
 
© Nationale Onderwijsgids