Normal_brood_kinderen_eten_lunch_ontbijt

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Onderwijs heeft Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) een Leerplankader Sport, bewegen en gezonde leefstijl ontwikkeld. Dit leerplankader is geschreven in samenwerking met verschillende landelijke thema-instituten en expertisecentra. De gezonde leefstijl is actueel: van moestuin tot gezond eten en van bewegen tot verantwoord afvallen, iedereen is er mee bezig. Een gezonde leefstijl is daarom ook steeds vaker een onderwerp binnen kinderopvang en onderwijs. Dat meldt SLO.

Het leerplankader helpt bij het vormgeven van beleid, programma’s en leerplannen op scholen en in de kinderopvang. In de wereld vol verleidingen moeten kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar zelf weloverwogen keuzes leren maken ten aanzien van hun leefstijl. Het Leerplankader Sport, bewegen en gezonde leefstijl beschrijft wat zij daarvoor moeten weten, kunnen en doen. Het leerplankader biedt ook structuur wanneer het gaat om het  ontwikkelen van leermiddelen.

In het leerplankader wordt uitgegaan van zeven thema’s die aansluiten op de pijler educatie binnen de Gezonde School-aanpak. Per thema is bepaald welke inhouden er in elk deel van de onderwijsketen aan bod komen. Het betreft de thema’s: sociaal emotionele ontwikkeling, voeding, bewegen en sport, persoonlijke verzorging, genotmiddelen, relaties en seksualiteit en fysieke veiligheid.

© Nationale Onderwijsgids