Normal_normal_normal_normal_8020820411_c95f441525

Een aantal jaar geleden heeft de (inmiddels failliete) kinderopvang Sarafina in Rotterdam de eigen bijdrage voor kinderopvang voor ouders kwijtgescholden. De kinderopvang wilde studerende ouders tegemoetkomen. Nu komen de ouders hier bedrogen uit: de Belastingdienst int het geld nu alsnog van de ouders. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Onder de gedupeerde zijn twee studerende moeders. Zij werden via officiële instanties op de kinderopvangorganisatie gewezen. De eigenaresse van de opvang zei tegen de ouders dat zij de eigen bijdrage voor kinderopvang niet hoefden te betalen, omdat ze een speciaal potje hadden voor alleenstaande moeders. Dit plan bleek frauduleus te zijn. Jaren later moeten de moeders alsnog bedragen tussen de 13.000 en 16.000 euro terugbetalen. De twee gedupeerde moeders kunnen het geld niet terug betalen en overwegen nu te stoppen met hun studie.

Studerende ouders hebben net als werkende ouders recht op kinderopvangtoeslag. Daarnaast hebben veel gemeenten een soort aanvullende bijstandsuitkering om de overige kosten te betalen. Deze regeling verschilt per gemeente. Eerder pleitte de SP er al voor dat er extra financiële ondersteuning komt voor alleenstaande studerende ouders. Nu zouden veel studerende moeders geen diploma halen, omdat ze naast de studielasten ook moeten zorg voor een kind en geldzorgen hebben. 

© Nationale Onderwijsgids