Normal_vader_dochter_kind_papa_familie_gezin

Vaders zijn degenen die ervoor zorgen dat kinderen overgaan naar de echte, volwassen taal. Moeders daarentegen zouden hun kinderen juist op een kinderlijke manier toespreken om de emotionele band te versterken. Vaders zouden dan ook een grote rol spelen in de taalontwikkeling van hun kind. Dat meldt Vakblad Vroeg.

In een onderzoek van de Washington State University werd de verbale interactie van vaders met hun kinderen in een dagelijkse setting onderzocht. Hieruit blijkt dat vaders hun spraak wel aanpassen naar hun kinderen toe, maar wel op een andere manier dan moeders doen. Moeders zouden de neiging hebben om met een hoge stem en wisselende intonatie tegen hun kinderen te praten. Wetenschappers denken dat moeders dit doen omdat het aangenaam zou zijn voor kleine kinderen. Het zou gebruikt worden als manier om de emotionele band te versterken.

Tijdens het onderzoek werden de kinderen en hun ouders voorzien van opnameapparatuur. Spraakherkenning werd ingezet om te kijken wie wanneer aan het woord was. Op deze manier konden de onderzoekers vergelijken op welke manier moeders en vaders tegen hun kinderen spreken of tegen andere volwassenen. De resultaten van het onderzoek kunnen verschillen bij eenoudergezinnen of gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht, omdat het onderzoek in een klassiek samengestelde gezinnen werd uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de vaders vrijwel hetzelfde tegen kinderen als tegen volwassenen spreken. Wel gebruiken ook zij minder moeilijke woorden of passen ze hun stemvolume en spraakduur aan als ze tegen kinderen spreken. Wanneer vaders op een volwassen manier met hun kinderen praten, blijken de kinderen meer vertrouwd te worden met andere spraakvormen. 

© Nationale Onderwijsgids