Logo_niet_voor_nieuwsitems_content_po_raad

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hebben gereageerd op het actieplan 'Geef kinderen de ruimte'. Volgens de bewindslieden kunnen het onderwijs en de kinderopvang al samenwerken binnen de bestaande wettelijke kaders. De PO-Raad zegt teleurgesteld te zijn in de reactie. De ministeries staan de samenwerking tussen opvang en onderwijs in de weg, aldus de werkgeversorganisatie van het primair onderwijs. Dit meldt de PO-Raad. 

Volgens de PO-Raad negeren de ministeries de problemen die het veld aangeeft te hebben met de huidige wettelijke kaders. Om de doorgaande ontwikkellijn van kinderen tussen de nul en twaalf jaar beter te laten verlopen stelden de PO-Raad, de MOgroep en de Brancheorganisatie Kinderopvang het tienpuntenplan op. Dit plan stelt onder meer voor om tegenstrijdige en overbodige regels te schrappen om zo de ontwikkellijn te verbeteren. Een voorbeeld worden samenwerkingsvormen als Integraal Kindcentra (IKC's) gegeven. Dit soort samenwerkingen zijn nu alleen mogelijk in combinatie met wettelijke vrijstellingen. 
 
Dekker en Asscher stellen echter dat samenwerking ook binnen de huidige wettelijke kaders al mogelijk is. Zij vinden aanpassingen in de wet niet nodig. De PO-Raad is teleurgesteld, maar zegt dat ze zich in zullen blijven zetten voor een betere samenwerking tussen opvang en onderwijs. 
 
© Nationale Onderwijsgids