Normal_baby_blok

De Amerikaanse test Bailey-III is geschikt gemaakt voor de Nederlandse situatie. Dit is een instrument voor de beoordeling van de cognitieve, motorische en taalontwikkeling van baby's en peuters. Leonie Steenis heeft voor haar promotie aan de Universiteit Utrecht het materiaal van de test geëvalueerd met het oog op de Nederlandse cultuur, om zo de test geschikt te maken voor Nederlandse kinderen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Uit onderzoek blijkt dat gebruik van de Amerikaanse normen voor Nederlandse kinderen leidt tot overschatting van achterstanden in de grove motoriek en onderschatting in de andere ontwikkelingsdomeinen. Voor de beoordeling van de ontwikkeling van Nederlandse kinderen met de  Bailey-III moeten voor de test wel de Nederlandse normen gebruikt worden.

Steenis heeft ook The Ages and Stages Questionnaire (ASQ-3) onderzocht, een veel gebruikt Amerikaans screeningsinstrument waarmee een eerste inschatting gemaakt kan worden van risico's op ontwikkelingsachterstanden bij baby's en peuters. Het screeningsinstrument werkt op basis van vragenlijsten die worden ingevuld door de ouders. Het instrument screent het ontwikkelingsniveau op de domeinen probleem oplossen, fijne motoriek, grove motoriek, communicatie en persoonlijk-sociaal.

Een conclusie uit het onderzoek is dat het instrument potentie laat zien voor gebruik in Nederland. Er is nog wel vervolgonderzoek nodig naar een aangepast instrument voor Nederlandse kinderen voor het instrument daadwerkelijk in Nederland gebruikt kan worden. 

© Nationale Onderwijsgids