Normal_kinderopvang_peuter

Het aantal ouders dat gebruik maakt van kinderopvangtoeslag blijft ongeveer constant. Wel maakten ouders met een inkomen tot 1,5 keer modaal in 2014 15 procent minder gebruik van kinderopvangtoeslag. Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.

Waarschijnlijk heeft de crisis er voor gezorgd dat ouders met lagere en middeninkomens minder gebruik maken van kinderopvang. Een verklaring kan zijn dat ouders op de kinderopvang bezuinigen als zij in onzekerheid verkeren over een mogelijke inkomensachteruitgang. Ook kan het zijn dat een deel van deze ouders werkloos zijn geworden.

Moeders met jonge kinderen blijven wel werken. Alleen alleenstaande moeders zijn minder gaan werken. Hoe het komt dat deze groep minder is gaan werken, is niet bekend. Het aantal kinderopvangorganisaties is gestegen met bijna 250 locaties in 2014. Het aantal locaties van de buitenschoolse opvang is ongeveer gelijk gebleven. Het aantal gastouderlocaties is aanzienlijk afgenomen.

Vanaf 1 januari 2014 is er 150 miljoen extra naar de kinderopvang gegaan om de sector een impuls te geven.

© Nationale Onderwijsgids