Normal_normal_kind_bak_geld

(Novum) - De maatregelen die het kabinet de afgelopen jaren heeft genomen om fraude met overheidsgeld tegen te gaan "blijken effectief te zijn'', aldus Minister Asscher. Dit blijkt onder meer uit het feit dat bij een grootscheepse administratiecontrole van de Belastingdienst een miljoenenfraude bij 34 gastouderbureaus ontdekt werd. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën schrijven dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. 

Hun brief is een reactie op berichtgeving bij RTL Nieuws vorige week over fraude met kinderopvangtoeslag door gastouderbureaus. De Belastingdienst meldde op 16 april dat zij een miljoenenfraude ontdekt heeft bij 34 gastouderbureaus. De fraude is aan het licht gekomen na een administratiecontrole onder 700 gastouderbureaus. De laatste jaren zijn de eisen verscherpt voor kinderopvangorganisaties om rechtstreeks kinderopvangtoeslag te ontvangen. De verscherpte eisen blijken nu effectief, zo stellen zowel minister Asscher als de Brancheorganisatie Kinderopvang. 

Asscher en Wiebes schrijven in de brief dat fraude en misbruik van overheidsmiddelen "absoluut onaanvaardbaar'' en "een doorn in het oog zijn'' en krachtig bestreden dienen te worden. "Daarom zijn er de afgelopen jaren diverse maatregelen genomen om fraude met overheidsmiddelen te bestrijden. Ze blijken effectief te zijn. Dit wil echter niet zeggen dat er nooit fraude meer zal zijn. Ervaring leert dat fraudeurs immer op zoek blijven naar manieren om te frauderen. Daarom blijft het kabinet hier actief op acteren. Nieuwe maatregelen worden ingevoerd en brede fraudeprogramma's ontwikkeld'', aldus de brief.