Normal_kind_peuter

Het aantal kinderen dat in de provincie Groningen naar het kinderdagverblijf gaat, blijft dalen. Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisatie FCB die de prognoses voor 2015 bekend heeft gemaakt. De daling komt doordat ouders vanwege de economische crisis vaker kiezen voor andere opvangmogelijkheden, zoals opa en oma. Dit meldt RTV Noord.

De kinderopvangsector in de noordelijke regio beleefde in 2011 een hoogtepunt. Dat jaar gingen zo'n 26.000 kinderen naar de opvang. Het FCB berekent dat dat aantal in 2016 gezakt zal zijn naar 22.800 kinderen. Die daling heeft ook grote gevolgen voor de werknemers in de branche. Zo heeft SKSG, de grootste aanbieder van kinderopvang in Groningen, al zo'n 250 mensen moeten ontslaan omdat de omzet sinds 2011 met kwart een kwart terugliep. In totaal is het aantal werknemers in de Groningse kinderopvangsector met 700 medewerkers afgenomen.

De verwachting is dat na 2015 de toekomst er weer iets beter uit gaat zien voor de kinderopvang. De economie trekt aan waardoor ook het aantal geboorten zal toenemen. Tot die tijd proberen kinderopvangorganisaties creatieve oplossingen te vinden. Zo kwam Kids2B, een organisatie in Noord-Groningen die de omzet met 40 procent zag teruglopen, met de maatregel 'opvang na baanverlies'. Ouders die werkloos worden krijgen korting in de hoop dat zij hun kinderen niet van de opvang halen. “Dat is goed voor de continuïteit”, zegt directeur Giena van der Veen van Kids2B. “We vertrouwen erop dat ouders als ze weer werk hebben, op de normale manier bij ons komen”.

© Nationale Onderwijsgids