Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelen

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is kritisch over het straffen van kinderen in de kinderopvang. Volgens Pont moet in de kinderopvang de ontwikkeling van het kind voorop staan en doet straffen daarbij geen goed. Veel pedagogisch medewerkers en gastouders zouden van mening zijn dat straffen soms juist wel effectief kan zijn. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Volgens de ontwikkelingspsycholoog is de kinderopvang te professioneel voor het afstraffen van lastig gedrag. Straffen geeft volgens hem geen verbinden tussen kind en pedagogisch medewerker (pm). “Een pm'er heeft een veel grotere verantwoordelijkheid dan een kind haar gedragsinstructies te laten opvolgen”, zegt Pont. Zo noemt hij een kind in bijvoorbeeld de hoek zetten om over zijn daden na te denken 'geen effectieve manier om kinderen gedrag bij te brengen'. Volgens Pont kan iedereen met macht een groep kinderen onder de duim krijgen, maar macht lokt verzet uit.

Oprichtster van kinderopvang Hestia, Ileen purperhart, opvoedcoach en pedagogisch medewerker, Dorien Gerristen en opvoedcoach in Amerika, Naomi Aldort, geven een aantal tips wat wel goede methodes zijn om te gebruiken in de kinderopvang. Volgens hen zouden de pm'ers een kind kunnen afleiden als ze een bepaalde bui aan zien komen. Het zou beter zijn om naar de oorzaken van bepaald gedrag te kijken, dan alleen de symptomen te bestrijden. Ook zouden collega's van elkaar kunnen leren en tips uit delen, als de een bijvoorbeeld minder conflicten heeft met kinderen als de ander. 

© Nationale Onderwijsgids