Normal_voorlezen_kind_moeder_boek

Regelmatig voorlezen zou belangrijk zijn voor de woordenschatontwikkeling van kleuters. Ook het herhalen en bespreken van moeilijke woorden hoort hierbij. Uit onderzoek blijkt dat dit van groot belang is voor latere leesvaardigheden. De onderzoeker, Carmen Damhuis, promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit. Dit meldt vakblad Vroeg.

Uit het onderzoek van Damhuis blijkt dat het verbaal kortetermijngeheugen van kleuters een rol speelt in het leren van woorden. Een laag verbaal kortetermijngeheugen beperkt het leren van woorden wanneer deze maar eenmaal worden uitgelegd. Volgens Damhuis is de oplossing herhaling. Hetzelfde verhaal meerdere keren voorlezen en de woorden extra uitleggen zou alle kinderen helpen bij het leren van woorden.

“Expliciete instructies in de vorm van woordenboekdefinities zorgen voor de stimulering van de diepere woordenschat. Het tussentijds testen van woordkennis ondersteunt het langetermijnbegrip. Dus het herhalen van woorden en hier dieper op in gaan zijn een goede stimulering voor de woordenschat van kleuters”, aldus Damhuis.

© Nationale Onderwijsgids