Normal_peuterspeelzaal

Een doorlopende leerlijn voor kinderen van 2 tot 12 jaar, dat is wat stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen (SPSH) en de bovenschoolse basisschoolbesturen PricoH en Bijeen willen. Maandag 2 maart tekenen de partijen hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Dit meldt Regio Hoogeveen.

De samenwerking van de partijen moet ervoor zorgen dat kinderen moeiteloos doorstromen van de peuterspeelzaal naar de basisschool. Volgens algemeen directeur van Bijeen, Zweers Wijnholds, hebben kinderen die een succesvolle start maken aan hun schoolcarrière een grotere kans op toekomstige schoolsuccessen. “In de praktijk zien we dat vooral het overgangsmoment van de peuterspeelzaal naar de basisschool een kwetsbaar moment is voor kinderen. Het is daarom belangrijk dat we als basisscholen en peuterspeelzalen samenwerken om die overgang beter te laten verlopen.”

De partijen starten een gezamenlijke werkgroep die de opdracht heeft om een doorgaande lijn vorm te geven. De werkgroep brengt in kaart welke voorbereidingen kinderen nodig hebben en hoe de overdracht van informatie over een kind het beste kan worden georganiseerd. Daarnaast vindt afstemming plaats over de pedagogische en didactische aanpak. Ouders worden ook betrokken bij de ontwikkeling van de leerlijn.

De overgang van peuterspeelzaal naar basisschool is voor kinderen vaak de eerste grote verandering die ze tegenkomen. “Als kinderen tijdens deze fase struikelblokken tegenkomen kan dat langdurige, negatieve consequenties hebben. Heldere afspraken over hoe deze overgang het beste kan verlopen, zijn van groot belang. Zo zorgen we er samen voor dat kleuters beter voorbereid binnenkomen in groep 1 en kunnen we met de vroegschoolse educatie beter voortbouwen op wat er tijdens de voorschoolse periode al is gedaan”, aldus Arend Eilander, directeur/bestuurder van PricoH.

© Nationale Onderwijsgids