Normal_basisschool_kinderen_hoogeveen

Basisschool De Poolster en peuterspeelzaal Dolfijntjes van SKL Kinderopvang in Lelystad zijn een gezamenlijk experiment gestart. Een speciale ´instroomgroep´ moet ervoor zorgen dat de overgang van kinderopvang naar de basisschool minder drastisch is voor de kinderen. Dit meldt Omroep Flevoland.

Voor de proef worden de oudste peuters van de kinderopvang en de jongste kleuters van De Poolster samengevoegd in de instroomgroep met begeleiding van zowel een pedagogisch medewerker als een basisschoolleerkracht. Tijdens de uren in de speciale groep wordt een brug geslagen tussen spelen en leren. De peutertjes kunnen alvast een beetje wennen ´schoolse vaardigheden´ zoals stil zitten en wachten op je beurt.

Daarnaast krijgen de kinderen een aanvullend aanbod dat gericht is op het stimuleren van hun ontwikkeling, in het bijzonder de taalontwikkeling. “De instroomgroep is een unieke stap in de samenwerking tussen onderwijs en opvang”, zegt projectleider Birgit Haanstra van SKL Kinderopvang, “We leveren samen een belangrijke bijdragen aan de groei en ontwikkeling van het jonge kind”.

De basisschool en kinderopvangorganisatie werken intensief samen om tot een gezamenlijk en afgestemd onderwijsaanbod te komen. Het experiment met de instroomgroep loopt tot eind december 2015. Dan moet blijken of de aanpak werkt en of het gegeven ook op andere locaties toegepast kan worden.

© Nationale Onderwijsgids