Normal_kinderopvang_peuters_kring_kinderen

Het wetsvoorstel versterking positie ouders kinderopvang en peuterspeelzalen is door alle partijen in de Tweede Kamer aangenomen. Naast dat ouders het adviesrecht over de kwaliteit van hun kinderopvang krijgen, behouden ze ook het adviesrecht op de prijs. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

De Brancheorganisatie Kinderopvang is tegen het adviesrecht prijs. Volgens hun staat dat een goed gesprek over kwaliteit juist in de weg. De organisatie vreest dat “het gesprek blijft hangen bij de bedrijfsorganisatorische en financiële aspecten.”
 
Kamerleden wilden juist wel dat het adviesrecht van ouders behouden werd. “Ik snap niet dat als je een wet maakt om ouders meer inspraak te geven, dat je ze dan meer inspraak over de prijs afneemt”, zei Pieter Heerma van het CDA. Tijdens het debat bleek dat meer politici hier zo over dachten. Het amendement werd dan ook gesteund door CDA, D66, de PvdA en de SP.
 
Keklik Yücel (PvdA) en Steven van Weyenberg (D66) willen meer duidelijkheid over wat geschikte vormen zijn van alternatieve ouderraadpleging. Zij vroegen in een motie om deze vormen te ontwikkelen en onder de aandacht te brengen van de kinderopvangsector. Ook deze motie werd aangenomen.


© Nationale Onderwijsgids