Normal_kinderopvang_peuter

De kleinschalige kinderopvangorganisatie KDV De Tuimelaar uit Eindhoven gaat de staffuncties uitbesteden. De bestuurstaken worden opgenomen door het grotere Spring Kinderopvang. Van een  overname is echter geen sprake, benadrukt bestuursvoorzitter Han Kleefman van De Tuimelaar. Maar deze constructie stelt de kinderopvangorganisatie wel in staat om de eigen identiteit te behouden. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Kleefman wilde hoe dan ook de eigenheid van De Tuimelaar in stand houden en zocht daarom een partner die wilde samenwerken zonder alles over te nemen. Die partij vond Kleefman in Spring Kinderopvang. “Op die manier hebben we in het verleden ook andere organisaties wel eens geholpen”, vertelt Louise Joosten van Spring. “Toevallig leidde dat altijd wel tot een fusie maar het is niet onze intentie om overal de naam Spring Kinderopvang op te plakken”. 

Binnenkort zal een manager van Spring daarom aan de slag gaan bij De Tuimelaar. Ook alle administratie zal worden uitbesteed. Dit betekent wel dat Kleefman eigen mensen moet ontslaan. “Dat was onvermijdelijk. Medewerkers zijn natuurlijk niet blind. Zij zien ook wel dat we in twee jaar tijd van acht naar vier groepen zijn geslonken en dat er iets moet gebeuren. Tijdens een informatiebijeenkomst bleek er dan ook begrip te zijn voor deze stap”, aldus Kleefman. Voor de blijvende pedagogisch medewerkers gaat er ook het een en ander veranderen. Zij krijgen er nevenfuncties bij. “We hadden het echt te luxe voor de krimp waar ook wij mee te maken hebben. Ook hiervoor is begrip bij medewerkers”.

Spring Kinderopvang bereikt een groot gebied in het noorden van Limburg en het oosten van Brabant. Joosten sluit niet uit dat de organisatie in de toekomst vaker bestuurstaken van andere organisaties zal overnemen. Spring heeft daar zelf ook voordeel van. Voor collega's is het een interessante uitdaging en leidt het wellicht tot behoudt van hun functie, aldus Joosten.

© Nationale Onderwijsgids