Normal_normal_baby-20339_640

De beste tijd om baby's iets nieuws te leren is vlak voordat ze gaan slapen. Britse onderzoekers van de Universiteit van Sheffield hebben aangetoond dat baby's van zes tot twaalf maanden oud nieuwe informatie beter onthouden wanneer ze geslapen hebben. Dat meldt de Telegraaf.

De onderzoekers deden een proefje met 216 baby's. De kinderen kregen een demonstratie te zien van het uittrekken van handschoenen bij een knuffelbeest. Deze taak werd voorgedaan door een volwassen onderzoeker. De helft van de baby's werd kort na de demonstratie te slapen gelegd voor minimaal een half uur, de rest bleef wakker. Tijdens een nieuwe demonstratie van het uittrekken van handschoenen bleek de groep baby's die een dutje had gedaan veel beter te begrijpen hoe dat moest.

Dat slaap een rol speelt bij het opslaan en verwerken van herinneringen is niet nieuw, maar volgens de onderzoekers is er minder bekend over de rol van slapen in de eerste jaren van een mensenleven, terwijl dat wel de tijd is waarin mensen het langst slapen. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat ouders er in elk geval goed aan doen om het voorlezen aan jonge kinderen vlak voor bedtijd te plannen.

© Nationale Onderwijsgids