Normal_copyright_stockfreeimages_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Het is niet te voorkomen dat kinderen op de kinderopvang ziek worden. Dat zegt Brancheorganisatie Kinderopvang in een reactie op het onderzoek van de RIVM en UMC Utrecht naar ziekteverspreiding op kinderdagverblijven. Op plekken waar veel mensen samen komen is de kans op besmetting nu eenmaal groter. De brancheorganisatie vindt het dan ook niet helemaal terecht dat de onderzoekers concluderen dat de maatschappij opgescheept wordt met extra kosten door het groter risico op ziekte in de opvang. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Eerder werd bekend dat kinderen die naar de opvang gaan een veel grotere kans hebben om buikgriep te krijgen dan kinderen die thuis blijven. Ook bezoeken deze kinderen gemiddeld twee keer zo vaak de huisarts of worden ze opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties. Dat leidt tot een kostenpost van zo'n 25 miljoen euro extra per jaar, rekenen de onderzoekers. Kinderen steken namelijk ook hun (werkende) ouders aan.

De Brancheorganisatie vindt het niet terecht om de schuld van die kosten in de schoenen van de opvang te schuiven. Alle vormen van ziekten hebben impact op de samenleving, stelt de organisatie. Bovendien zouden deze nadelen niet opwegen tegen de economische waarde die de opvang biedt door het mogelijk te maken voor ouders om te werken.

De onderzoekers stellen maatregelen voor om de kinderopvang hygiënischer te maken. Zo wil het RIVM een kwaliteitskeurmerk om de ziektepreventie bij kinderdagverblijven te stimuleren. De brancheorganisatie is geen voorstander van het voorgestelde vignet Gezonde Kinderopvang: “Voorkomen moet worden dat er een wildgroei aan vignetten en keurmerken ontstaat waardoor ouders door de bomen het bos niet meer zien”.

Ook zijn enkele van de voorstellen die de onderzoekers doen door wettelijke verplichtingen niet mogelijk zijn, zegt de organisatie. Zo kunnen kinderdagverblijven zieke kinderen niet scheiden van gezonde kinderen omdat het niet is toegestaan kinderen zomaar in een andere groep te plaatsen. Bovendien heeft de branche hygiëne en gezondheidsmanagement al hoog in het vaandel staan, benadrukt de brancheorganisatie. Zo is het beleid van vrijwel alle kinderopvangbedrijven om zieke kinderen niet naar de opvang te laten komen en ouders te vragen hun zieke kind zo snel mogelijk op te halen.

© Nationale Onderwijsgids