Normal_kinderdagverblijf_kinder_opvang

Gemeenten uit Groningen, Drenthe en Friesland komen vaker in actie bij overtredingen in de kinderopvang dan andere gemeenten in het land. Dit blijkt uit een inventarisatie door Dagblad van het Noorden. 

Gemiddeld ondernemen gemeenten actie in 70% van de door de GGD geconstateerde. In de drie noordelijke provincies van Nederland ligt dit percentage aanzienlijk hoger. Groningen en Drenthe deden dit bij 86% van de meldingen, Friesland bij 74 %.

Opvallend is ook dat Groningen en Drenthe een stuk minder hard ingrijpen dan de rest van het land; bij 22% van de overtredingen voerden de gemeenten mondeling overleg om een oplossing te zoeken tegenover 6% in de rest van Nederland. Bij de 202 opvanglocaties die in 2013 een overtreding maakten, kregen er slechts 15 een dwangsom of boete opgelegd.

Volgend jaar gaat de overheid onderzoeken waarom een GGD-advies niet altijd wordt opgevolgd door gemeenten. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat het ingrijpen door een gemeente effectief is en ertoe leidt dat kinderopvangorganisaties zich beter aan de regels houden.

© Nationale Onderwijsgids