Normal_peuter_kind_ogen
Tussen 1 juli 2013 en 1 november 2014 zijn er 125 meldingen binnengekomen bij vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs. De meldingen werden gedaan door een kinderopvangprofessional over een collega. De meldingen gaan over (een vermoeden van) een gewelds- of zedendelict. Dit meldt Kinderopvang Totaal.
Wanneer medewerkers uit de kinderopvang vermoeden dat een collega zich schuldig maakt aan een gewelds- of zedendelict dan hebben zij de plicht dit te melden. Ongeveer 8 keer per maand wordt een dergelijk vermoeden gemeld bij de vertrouwensinspecteurs. De heft van de meldingen komen uit kinderdagverblijven. De gastouderopvang komt daarna, gevolgd door de buitenschoolse opvang. De minste meldingen komen uit peuterspeelzalen. 
 
De meeste melders vermoeden fysiek geweld door pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en gastouders. Bijna de helft van de melding gaat over een geweldsdelict. Eenvijfde van de meldingen gaan over zedendelicten (of vermoedens hiervan). Elf keer werd er vermoed dat een huisgenoot van een gastouder seksueel misbruik pleegde. In de meeste gevallen van (een vermoeden van) grensoverschrijdend gedrag ging het om kinderen onderling in de bso. 
 
Van de 125 meldingen zijn er 38 nog niet afgerond. 
 
© Nationale Onderwijsgids