Normal_judo_kind

(Novum) - Het aantal voorzieningen voor kinderopvang is vorig jaar met elf procent gedaald, maar de kwaliteit is verbeterd. Dat blijkt uit een rapport dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zes op de tien locaties voldeden in 2013 volgens de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) aan de eisen. In de jaren ervoor was dat 45 tot 50 procent. Ook blijkt dat gemeenten beter handhaven als er iets mis is bij bijvoorbeeld een kinderopvangverblijf of buitenschoolse opvang.

Het rapport gaat ook in op het systeem van continue screening van medewerkers van kinderopvangbedrijven dat sinds vorig jaar maart bestaat. Sindsdien zijn via justitie 124 signalen binnengekomen over gedragingen van medewerkers in de kinderopvang, vaak huisgenoten van gastouders. Het gaat bijvoorbeeld over het gebruik van geweld, maar ook om zedenfeiten of drugsgebruik. In bijna alle gevallen heeft het signaal ertoe geleid dat de persoon in kwestie niet meer in contact staat met de opgevangen kinderen.

Het systeem van continue screening werkt nu alleen voor vaste medewerkers van de kinderopvang. Asscher wil het zo uitbreiden dat ook stagiaires of uitzendkrachten eronder vallen.