Normal_kind_spelen_statisch

Op 1 januari 2017 gaat het nieuwe toezicht op de kinderopvang in. Het ministerie van Sociale Zaken werkt in vier deelprojecten naar dit moment toe. Toezichthouders, gemeenten en kinderopvangeigenaren worden in de projecten voorbereid op het nieuwe toezicht. Dit meldt Kinderopvang Totaal. 

Directeur Kinderopvang van het ministerie SZW, Martin Flier, lichte de vier deelprojecten toe tijdens het evenement Kinderopvang Live. Volgens Flier wil minister Asscher met het nieuwe toezicht bereiken dat er meer controle plaats gaat vinden op de pedagogische kwaliteit. De directeur stelt dat het nieuwe toezicht simpeler en doeltreffender wordt en dat er meer ruimte komt voor maatwerk in de kinderopvang. Kinderopvanghouders en ouders moeten het daarnaast makkelijker krijgen in het nieuwe toezicht. Transparantie is ook een speerpunt van het nieuwe toezicht, aldus Flier. 
 
Flier lichtte de vier deelprojecten toe. Het eerste project is dat de kwaliteitseisen herijkt worden. Vanaf 1 juli 2015 zijn de kwaliteitseisen voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen gelijk. Het vierogenprincipe en het leidster-kindratio worden ook gelijk getrokken. Daarna wordt het kwaliteitskader voor de bso herijkt. Het tweede project is dat er een handboek ter ondersteuning van toezichthouders komt. De kwaliteitseisen en het oordeel van de toezichthouder moet namelijk juridisch houdbaar zijn. Het derde project ziet er op toe dat de GGD-inspecteurs, oftewel de toezichthouders, bijgeschoold worden in het nieuwe toezicht. Zij moeten namelijk een valide oordeel kunnen geven over de pedagogische kwaliteit van het kindercentrum. Het laatste project voorziet in de communicatie rondom het nieuwe toezicht. Toezichthouders, ouders en kinderopvangeigenaren worden ingelicht. 
 
© Nationale Onderwijsgids