Normal_school_kinderen_basisschool

De aanpak van (taal)achterstanden bij peuters in Neder-Betuwe werkt beter dan op veel andere plekken in Nederland. Dit zegt voormalig projectleider VVE (voor- en vroegschoolse educatie) van de Onderwijsinspectie, Dré van Dongen. "Vaak wordt in Nederland een te lichte vorm van VVE aangeboden", aldus Van Dongen. Dit meldt de Gelderlander. 

Van Dongen heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een speciaal programma dat kinderen op peuterspeelzalen in Neder-Betuwe volgden. Na 1 jaar het speciaal VVE-programma te volgen liepen de kinderen in de pas met het landelijke gemiddelde. Het aantal kinderen dat de laagste score op rekenen haalden werd met 40 procent verminderd. Voor taal was dit 35 procent. 
 
"Vaak wordt in Nederland een te lichte vorm van VVE aangeboden", zegt Van Dongen. "Dan heet het wel VVE, maar wordt er niet veel aan gedaan.” Bij het programma dat in Neder-Betuwe aangeboden werd, is dat niet het geval. “Het bijzondere is dat kinderen in totaal 4 dagdelen peuterspeelzaal met VVE krijgen, waarvan 2 intensief,” legt de adviseur uit. Het VVE-programma wordt in Neder-Betuwe aangeboden op Dribbel in Opheusden, Pippeloentje in Kesteren, Dol-Fijn in Ochten en De Dijkkwetter in Dodewaard.
 
© Nationale Onderwijsgids