Logo_logo_vreedzame_school

Zes gastouders van gastouderbureau Mamaloetje in IJsselstein hebben als eerste het certificaat 'Vreedzame methode voor gastouders' in ontvangst mogen nemen. Mamaloetje is het eerste gastouderbureau dat met deze methode werkt die gebaseerd is op de vreedzame school en vreedzame wijk. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

“Het uitgangspunt van deze methode is onder andere dat de kinderen neen stem krijgen en dat ze de grondbeginselen van democratisch burgerschap leren kennen” legt trainer Heleen Jongkind uit. “dit klinkt heel groot maar betekent niets meer dan dat kinderen leren hoe ze met elkaar omgaan en zich verantwoordelijk voelen voor elkaar en hun omgeving”.

Gastouderbureau Mamaloetje is tot nu toe de enige gastouderorganisatie die werkt vanuit deze pedagogische visie. Directeur Esther Boverhof was eerder betrokken bij de introductie van een Vreedzame Wijk in Utrecht. Daar heeft zij de positieve effecten van de methode gezien in de kinderdagverblijven en bso's. “Kinderen voelen zich meer verantwoordelijk voor het groepsgebeuren, elkaar en de ruimte en dat is zichtbaar in hun gedrag op een positieve manier”, vertelt Boverhof. “Ik hoop dat ook terug te zien bij de gastouders.”

Gastouders die bij Mamaloetje zijn aangesloten zijn verplicht een training te volgen om het certificaat te ontvangen. De training bestaat uit twee dagdelen en een observatie tijdens het werk. Daarnaast moeten de gastouders elk jaar terugkomen voor een opfrisbijeenkomst.

© Nationale Onderwijsgids