Normal_baby_studie_studeren

De universiteit en het universitair medisch centrum in Utrecht hebben gezamenlijk een nieuw centrum voor wetenschappelijk onderzoek geopend: het KinderKennisCentrum (KKC). De onderzoekers willen de komende tien jaar zo'n zesduizend kinderen volgen om meer te weten te kunnen komen over hun ontwikkeling. Dit meldt Universiteit Utrecht.

Centraal straat de vraag waarom het ene kind zich goed ontwikkelt en het andere kind problemen tegenkomt op zijn of haar plek in de maatschappij. “Wij weten dat dit verschil gerelateerd is aan een combinatie van de eigenschappen van een kind en de omgeving waarin het kind opgroeit”, zegt hoogleraar Chantal Kemner en directeur van het nieuwe KKC. Hoe de verschillen precies ontstaan is echter niet duidelijk. Daarvoor is langdurig en grootschalig onderzoek nodig.

Om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling van kinderen en wat of wie hun kansen beïnvloedt willen de onderzoekers zo'n drieduizend baby's en drieduizend pubers uit de Utrechtse regio laten deelnemen. Een wetenschappelijk team dat bestaat uit onder meer pedagogen, psychologen, artsen en taalkundigen zal de kinderen gaan volgen. Een breed scala aan onderzoekers is nodig omdat de ontwikkeling van kinderen niet binnen één onderzoeksdiscipline is te vangen. “We kijken bijvoorbeeld naar de breinontwikkeling van de kinderen door hersenmetingen te doen maar we onderzoeken in ons centrum ook de interactie tussen ouder en kind”, legt Kemner uit.

Het KKC maakt deel uit van Dynamics of Youth, een van de vier strategische thema's van de Universiteit van Utrecht.

© Nationale Onderwijsgids