Normal_femke_dak_-_groen_keurmerk2

Kindercentrum Femke Dak heeft afgelopen vrijdag het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang in ontvangst genomen. Dit betekent dat de locatie aan de Wolwersgaarde zich structureel inzet om natuurbeleving en groen buitenspelen op te nemen in de fundamenten van haar opvangaanbod. 

Het kwaliteitsmerk wordt uitgereikt door Stichting Groen Cemente en bekijkt op basis van een checklist of een locatie in aanmerking komt voor het kwaliteitsmerk. Belangrijk criterium voor het behalen van het kwaliteitsmerk is dat de kinderen elke dag naar buiten gaan en dat ze spelenderwijs leren omgaan met de natuur door bijvoorbeeld bezig te zijn met de seizoenen en met zaaien en oogsten. Er is sprake van een buitenruimte die uitnodigt om de natuur te ontdekken en te beleven. Bovendien is op deze locaties natuur verankerd in het pedagogisch beleidsplan en wordt er regelmatig over gecommuniceerd met ouders. 
 
Kindercentrum Femke Dak voldeed aan alle gevraagde kenmerken, maar vooral de grote natuurtuin met de moestuinbakken en de verschillende aangeboden natuurelementen zijn een verrijking voor de kinderopvang. Kinderen kunnen daar echt op ontdekkingsreis. Stichting Groen Cement is ontstaan vanuit het besef dat steeds minder kinderen regelmatig buitenspelen in de vrije natuur en dat terwijl dit heel belangrijk is voor hun welzijn en fysieke en sociaal/emotionele ontwikkeling. Het is belangrijk dat kinderen spelenderwijs de natuur ontdekken, zich kunnen verwonderen en kunnen leren hoe zij er zelf goed voor kunnen zorgen. 

© Nationale Onderwijsgids