Normal_kinderopvang_peuters_kring_kinderen

Her RIVM gaat een een aanpak ontwikkelen voor kinderopvangorganisaties die met hun beleid aangetoond hebben gezondheid belangrijk te vinden. Het RIVM onderzocht de afgelopen weken hoe peuterspeelzalen en kinderdagverblijven tegen een dergelijk vignet aankijken. De reacties uit de sector waren positief. De overheidsdienst gaat nu samen met de branche een aanpak ontwikkelen. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo bestaat er al een  gezondheidskeurmerk, het vignet Gezonde School. Scholen laten daarmee zien dat ze zich inzetten voor de gezondheid van hun leerlingen op verschillende vlakken zoals voeding, beweging, sociaal-emotionele ontwikkeling en milieu,. Nu wil het RIVM eenzelfde aanpak ook voor de kinderopvang doorvoeren. “Op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kun je kinderen van jongs af aan een gezonde leefstijl aanleren. Hoe jonger ze dit leren, hoe groter de kans dat dit gedrag later beklijft”, zegt coördinator Vivan Bos van Gezonde School.

De aanpak dit toegepast in het onderwijs kan niet zonder meer overgenomen worden in de kinderopvangbranche. Voor de leeftijd tot vier jaar spelen immers andere thema's dan voor kinderen in de basisschool- of middelbare schoolleeftijd. Aan welke voorwaarden een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal moet voldoen om het vignet binnen te halen, gaat het RIVM nu samen met relevante partners uit de sector inventariseren. De aanpak moet kinderopvangorganisaties in ieder geval helpen bij het opnemen van gezondheid in het beleid, het verbeteren van bestaande activiteiten en het verbeteren van signalering, doorverwijzing en educatie rond het onderwerp.

Het plan is om één aanpak te ontwikkelen voor zowel kinderdagverblijven als peuterspeelzalen omdat beide vormen van opvang door de harmonisatie grotendeels op elkaar zullen gaan lijken. Bso's vallen voorlopig nog buiten het programma. Naar verwachting kan het initiatief in 2015 worden gestart.

© Nationale Onderwijsgids