Normal_kinderopvang_lezen_kinderen_peuters

De gemeente Wageningen wil medewerkers in de kinderopvang en van peuterspeelzalen helpen zich voor te bereiden op de taaltoets. De taaltoets is verplicht voor alle pedagogisch medewerkers (pm) die werken in de vroeg- en voorschoolse educatie. De gemeente is gestart met gratis opfriscursussen om de kans van slagen bij de medewerkers te vergroten. Dit meldt Hoogenlaag.nl.

Met de verplichte taaltoets wil de overheid het taalniveau van pm'ers opkrikken. Dit zou ook de taalontwikkeling bij kinderen ten goede komen. Het streven is dat in 2015 minstens negentig procent van de pm'ers voldoet aan de eis van taalniveau 3F, dat wil zeggen havo/mbo-4 niveau.

“Het is altijd spannend om getoetst te worden, zeker als je schooltijd al een poos achter je ligt”, zegt wethouder Lara de Brito van de gemeente Wageningen. “We proberen er dan ook alles aan te doen om iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden. De taaltoets wordt in oktober afgenomen. De gemeente biedt daarom deze maand opfriscursussen aan. De cursisten krijgen drie dagdelen klassikaal les met lesmateriaal dat specifiek ontwikkeld is voor medewerkers in de kinderopvang.

De eerste cursus vond deze plaats. De deelnemers zijn allen zeer te spreken over het initiatief van de gemeente. Hoewel de cursisten begrijpen waarom de overheid veel waarde hecht aan een hoog taalniveau bij mensen die met kinderen werken, zien velen toch op tegen de toets. De cursus als steuntje in de rug wordt dan ook zeer op prijs gesteld.

© Nationale Onderwijsgids