Monopoly

Het kabinet wil in het vervolg de kinderopvangtoeslag uit gaan betalen aan kinderopvangcentra in plaats van aan ouders. Het rechtstreeks bekostigen van de kinderopvang moet een einde maken aan het rondpompen van geld, zoals nu gebeurt. "Daardoor krijgen mensen minder formulieren in te vullen en komen er ook minder terugvorderingen," aldus staatssecretaris Wiebes. Dit meldt de NOS. 

De staatssecretaris verwacht dat 99 procent minder mensen een kinderopvangtoeslag krijgen wanneer het nieuwe systeem ingevoerd zou worden. Momenteel wordt de kinderopvangtoeslag aan de ouders betaald. De ouders betalen zelf de kinderopvangplekken en krijgen, via de toeslagen, daar naderhand een deel van terug. Dit is wat Wiebes noemt het rondpompen van geld. Hij pleit ervoor om in plaats daarvan de kinderopvangtoeslag direct uit te betalen aan de kinderopvangcentra. De keuze van de opvanglocatie blijft daarbij voor de ouders. Ook zullen de voorwaarden om voor de toeslag in aanmerking komen niet veranderen met de maatregel, aldus Wiebes. 
 
De staatssecretaris zoekt momenteel naar manieren om het belastingsstelsel te vereenvoudigen. Het systeem van kinderopvangtoeslag is erg complex om uit te voeren voor de Belastingdienst. Daarnaast is het ook fraudegevoelig. Er zijn volgens Wiebes ook ouders die soms tienduizenden of meer euro's aan toeslag terug moeten betalen. Hij hoopt dit te verminderen door een makkelijker systeem in het leven te roepen. 
 
© Nationale Onderwijsgids