Normal_colombian_-_au_pair

Het voorstel om de regels voor au pairs aan te scherpen vindt niet veel steun in de Tweede Kamer. De VVD, CDA, PVV en D66 zien niets in de plannen. Deze partijen vormen een meerderheid van 78 van de 150 kamerzetels. Op vrijdag presenteerden minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) een plan om de regelgeving rond au pairs aan te scherpen. Dit meldt NU.nl. 

Au pairs zouden nog maar maximaal twintig uur per week en maximaal vier uur per dag mogen werken in de plannen. Nu mogen au pairs nog maximaal dertig uur per week werken en uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft deze norm nog overschrijdt. In de plannen staat ook dat de au pairs een cursus Nederlands moeten gaan volgen. Asscher en Teeven komen met het plan omdat au pairs niet alleen vaak meer dan dertig uur per week werken, maar ook omdat de taken te zwaar zouden zijn. 
 
De VVD liet op zaterdag weten de plannen 'betuttelend' te vinden. Ook D66 en CDA zien niet in de plannen. En op maandag werd duidelijk dat de PVV ook geen voorstander is. Asscher en Teeven stellen voor om de regels aan te scherpen omdat een au pair-regeling bedoeld is, zo vinden zij, voor culturele uitwisseling en niet voor fulltime oppas. De PVDA en de SP zijn allebei een voorstander van de aanscherping van de regels. SP-kamerlid Sadet Karabulut: “Een au pair moet een verschrikkelijk leuke tijd in Nederland hebben. Het gastgezin krijgt tijdelijk een extra gezinslid, die ouders ondersteunt in een aantal huishoudelijke taken. In de praktijk blijkt dit niet goed genoeg te functioneren. Goed dat het kabinet daar oog voor heeft en wil verbeteren."
 
 © Nationale Onderwijsgids