Normal_kind_pushup_gym23534

Eén derde van de ondernemers actief in de dagopvang ziet een stabilisatie in de vraag. In de bso is dit zelfs 45 procent. De vraag naar kinderopvang neemt wel nog steeds af. Dit blijkt uit een vraaguitvalenquête gehouden door de Brancheorganisatie Kinderopvang. Dit meldt kinderopvangtotaal. 

Er zijn signalen, aldus de Brancheorganisatie Kinderopvang, dat het volgend jaar beter moet gaan in de dagopvangbranche. Als de vraaguitval blijft afnemen, kan er in 2015 sprake zijn van stabilisatie van de vraag naar kinderopvang. In de enquête gaven ongeveer 200 ondernemers de resultaten van de eerste zes maanden van 2014 op. Daaruit blijkt dat de gemiddelde vraaguitval het hoogste is in de dagopvang met 5 procent. Buitenschoolse opvang volgt met ruim 3 procent en in de gastouderopvang is de uitval ongeveer 2 procent. Dat er nog steeds sprake is van vraaguitval is wel zorgelijk, aldus de brancheorganisatie, want dat betekent dat de bodem nog niet bereikt is. 
 
Ruim de helft van de dagopvang-ondernemers kampt met vraaguitval in 2014. Redenen hiervoor zijn de bezuinigingen en het verliezen van de baan van de ouders. Eén op de 10 ondernemers groeide in de eerste helft van 2014 en 30 procent ziet stabilisatie van de vraag. 
 
In de buitenschoolse opvang kampte 30 procent van de ondernemers met vraaguitval. 45 procent registreert echter een stabilisatie in de vraag terwijl 15 procent de vraag toe zag nemen. Veel ouders die de bso opzeggen (40 procent) doen dat omdat ze hun baan zijn verloren.
 
Een derde van de ondernemers in de gastouderopvang hadden vraaguitval. Ook hier zijn bezuinigingen en het verliezen van de baan van de ouders de voornaamste redenen om te stoppen met de opvang. De meeste vraaguitval etaleert zich hierbij in volledige opzegging. Desondanks zag één vijfde van de ondernemers de vraag stabiliseren en bij bijna één derde nam de vraag licht toe. 
 
 © Nationale Onderwijsgids