Leidster SKL leest voor met Verteltas (foto: Studio Wierd)

De meeste leidsters van de peuterspeelzalen voor Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) van SKL Kinderopvang uit Lelystad  hebben hun taalvaardigheid verbeterd en voldoen daarmee nu aan het - door het ministerie van Onderwijs - vastgestelde taalniveau. De leidsters deden dat door ruim een jaar lang na werktijd een opleiding te volgen, die zij met het behalen van een certificaat hebben afgerond. Wethouder Elly van Wageningen van onderwijs heeft de 34 leidsters in het zonnetje gezet door een persoonlijke ondertekende oorkonde uit te reiken.

SKL Kinderopvang en de gemeente Lelystad hebben gezamenlijk een traject ontwikkeld met als doel het taalniveau van de leidsters te verbeteren. Het afgelopen jaar is het taalniveau van alle VVE-medewerkers getoetst en waar nodig hebben de leidsters een taaltraining gevolgd bij het MBO College Lelystad. De leidsters moesten flink aan de slag; het betekende weer terug naar de schoolbanken en studeren. Het maken van de toetsen was spannend, toch voldoet nu maar liefst 86% van alle leidsters op de VVE-peuterspeelzalen in Lelystad aan het vastgestelde taalniveau. Een hele prestatie waar de wethouder veel waardering voor heeft. De leidsters die nog niet zover zijn, hopen einde van dit jaar klaar te zijn.

VVE peuterspeelzalen richten zich op Voor- en Vroegschoolse Educatie. Vooral peuters die de Nederlandse taal minder goed beheersen, hebben veel baat bij het bezoeken van deze peuterspeelzaal. Het ministerie van Onderwijs heeft een taalniveau vastgesteld, waar alle leidsters aan moeten voldoen. De leidster kan zo een voorbeeldfunctie vervullen naar kind en ouder. Tijdens het feestelijke moment met de leidsters was daar een voorbeeld van te zien. Een VVE-leidster van SKL las samen met de wethouder voor aan peuters vanuit de methode “Verteltassen”.

© Nationale Onderwijsgids