Emile Roemer van de SP wil kinderopvang weer publieke voorziening maken

Partijvoorzitter Emile Roemer van de SP vindt dat de overheid buitenlandse investeerders uit de kinderopvangbranche moet weren. De sector moet weer een publieke voorziening worden, zoals het voor 2005 was, schrijft Roemer in een column op de website van zijn partij. “Wat mij betreft is het hoog tijd dat de politiek ingrijpt”, aldus de lijsttrekker. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Volgens Roemer heeft de overheid een grote fout gemaakt door de kinderopvang in 2005 te privatiseren. Buitenlandse investeerders grepen hun kans. Roemer noemt ze 'sprinkhaankapitalisten' omdat sprinkhanen ergens neerstrijken, alles kaalvreten om daarna verder te trekken naar een nieuwe prooi. Hetzelfde gebeurt nu in de kinderopvang waar economische belangen spelen volgens de SP-voorman een grotere rol zijn gaan spelen dan ze zorg voor onze kinderen. “Vandaag de dag zien we de misstanden die daaruit voorkomen”, zegt Roemer, doelend op onder meer de uit de hand gelopen situatie rond Estro.

De SP-voorzitter vindt dat minister Asscher van Sociale Zaken de branche aan haar lot overlaat. Roemer wil dat de politiek ingrijpt en buitenlandse investeerders niet langer toelaat. “Als we onze kinderen een veilige en prettige omgeving willen bieden, dan moeten de kinderen zwaarder wegen dan de dollars”, schrijft hij.

© Nationale Onderwijsgids