Normal_normal_baby-20339_640

Direct na de geboorte van een baby groeien de hersenen het snelst. Het volume van het brein wordt dan met een procent per dag groter. Vooral de kleine hersenen blijken in de eerste levensweken van een baby zeer snel te groeien. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek op basis van MRI-scans, zo meldt Nu.nl.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het vakblad JAMA Neurology. Bij 87 baby's werd de groei van de hersenen bijgehouden aan de hand van 211 MRI-scans per baby in 90 dagen. Dit stelde de onderzoekers in staat om zeer precies in kaart te brengen hoe verschillende hersengebieden zich in de eerste drie maanden bij een baby ontwikkelen.
 
Vooral de kleine hersenen blijken in de eerste levensweken van een baby zeer snel te groeien. Het volume van dit hersengebied, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van bewegingen, groeit in de eerste drie maanden tot het dubbele. Het hersendeel dat de geheugentaken aanstuurt, de hippocampus, groeit met 47 procent in de eerste drie maanden relatief langzaam. Waar het babybrein meteen na de geboorte nog met een procent per dag groeit is de groeisnelheid na drie maanden afgenomen tot 0,4 procent. De langzamere groei van de hippocampus lijkt een aanwijzing dat de ontwikkeling van het geheugen bij baby's nog niet zo belangrijk is als op latere leeftijd.
 
Volgens onderzoeker Dominic Holland geven de onderzoeksresultaten een beter inzicht in de relatie tussen hersenstructuur en hersenfunctie gedurende de snelste prenatale ontwikkelingsfase van het menselijk brein. In het onderzoek werden ook de hersenen van te vroeg geboren baby's bestudeerd, die bij de geboorte al een flinke groeiachterstand bleken te hebben. Holland: 'Als een baby een week te vroeg wordt geboren, is het brein vier tot vijf procent kleiner dan het brein van een voldragen baby.' Die achterstand wordt later gedeeltelijk ingehaald, omdat een jonger brein over het algemeen snellere groei vertoont. Wel zijn de hersenen van te vroeg geboren kinderen na drie maanden nog steeds gemiddeld 2 procent kleiner dan van voldragen kinderen.
 
© Nationale Onderwijsgids