Normal_kind_peuter_opvang_spelen

Het landelijke gastouderbureau MijnGastouderopvang heeft met succes bezwaar gemaakt bij de gemeente Amsterdam tegen de hoge legekosten voor gastouders. In de hoofdstad moeten gastouders 759,- euro per jaar betalen aan leges. Veel te hoog, vindt de eigenaar van het gastouderbureau. Door de kosten voor onder meer inschrijving in het register is het aantal startende gastouders in Amsterdam, lager dan ooit. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Gemeenten heffen leges voor de administratieve lasten zoals inschrijving en doorvoeren van wijzigingen. Inschrijving in het Landelijk Resgister Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) is verplicht, anders ontvangen ouders geen kinderopvangtoeslag. MijnGastouderbureau diende een verzoek in om de gegevens in te zien waarop de kosten van de leges zijn gebaseerd. Het bureau berekende dat de gemeente een veel hoger bedrag vraagt dan redelijk is, in voorgaande jaren rekende de gemeente nog een bedrag van 204,- euro. De gemeenteraad heeft toegezegd na te denken over het voorstel de leges voor 2015 met driehonderd euro te verlagen.

De kans bestaat dat de legekosten dit jaar al verlaagd worden. Daarover ligt een voorstel bij de wethouder. Als deze instemt worden de legekosten per direct en met terugwerkende kracht verlaagd. MijnGastouderopvang is blij met de ontwikkelingen in Amsterdam en hoopt dat andere gemeenten zullen volgen.

© Nationale Onderwijsgids