Logo_logo_capital

(Novum) - De overname van delen van Estro heeft investeringsmaatschappij HIG ongeveer zes miljoen euro gekost. Dat blijkt uit het verslag van de stille bewindvoerder van de failliete kinderopvang.

HIG betaalde vier miljoen voor de 250 locaties die het overnam. De half miljoen euro aan operationele kosten van de overige honderd locaties kwamen ook voor rekening van HIG. Doordat de vestigingen open konden blijven, kreeg de bewindvoerder meer tijd een oplossing voor die locaties te zoeken.

HIG betaalde ook nog een goodwillvergoeding van een miljoen euro, voor die delen van het bedrijf die niet direct in geldelijke waarde zijn uit te drukken, zoals kennis van personeel. Overname van de rechten van Estro kostte nog eens een half miljoen.

Het faillissement was volgens de curator onafwendbaar. Estro voorzag in een prognose een liquiditeitsprobleem van 0,9 miljoen euro op 27 juni. Eind juli zou dat 3,1 miljoen zijn geworden, eind augustus 5,1 miljoen euro.

Het gecontroleerde faillissement, waarmee Estro onder de naam Smallsteps een bliksemsnelle doorstart kon maken, viel niet in goede aarde bij onder meer vakcentrale FNV. Een groot deel van het faillissement speelde zich af achter gesloten deuren. De stille bewindvoerder, advocaat Wouter Jongepier, liet woensdag in Het Financieele Dagblad weten de kritiek onterecht te vinden omdat de prijs voor Estro goed zou zijn.

Estro ging begin juli definitief op de fles, om daarna direct onder de nieuwe naam door te gaan. Begin juni had Estro de rechtbank gevraagd om een stille bewindvoerder die het faillissement moest begeleiden, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven.