Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De controles van kinderopvanglocaties in Utrecht ligt op schema. De gemeente denkt het nog dit jaar lukt alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen te inspecteren. Begin dit jaar kreeg de gemeente nog een waarschuwing van de Inspectie van het Onderwijs omdat in 2013 lang niet alle locaties van kinderopvang bezoek hadden gehad van een inspecteur. Dit meldt RTV Utrecht.

Als enige gemeente in Nederland kreeg Utrecht de C-status toegekend, dat is de laagste status voor toezicht op de kinderopvang. Volgens de Inspectie deed de gemeente te weinig om de situatie te verbeteren. In 2011 bleek al dat ruim tachtig procent van de verplichte inspecties niet waren uitgevoerd. Twee jaar later was dit aantal wel teruggebracht maar nog altijd kreeg twintig procent van de kinderdagverblijven geen inspecteur over de vloer.

Inmiddels hebben inspecteurs van de GGD ongeveer de helft van de 385 kinderopvanglocaties in Utrecht bezocht. Utrecht denkt dat ook de rest nog dit jaar een controle kan verwachten. Daarom heeft de Inspectie de status van Utrecht verhoogd naar B.

De inspecteurs lopen nog wel achter met het bezoeken van gastouderbureaus. De gemeente denkt echter dat ook deze achterstand voor het eind van het jaar te hebben ingehaald.

© Nationale Onderwijsgids