Normal_vicepremier_lodewijk_asscher

(Novum) - Voor het deel van de vestigingen van kinderopvangbedrijf Estro die geen doorstart maken, zal op korte termijn een oplossing komen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is daar optimistisch over, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Uit het contact dat mijn ministerie met de door de rechtbank aangestelde curator heeft, haal ik goede hoop dat er ook voor een deel van de 102 locaties die niet onder de naam Smallsteps doorgaan er op korte termijn een oplossing komt", schrijft Asscher.

Bij de curator hebben zich al meerdere bedrijven gemeld met belangstelling om vestigingen over te nemen. Locaties die niet meegaan in de doorstart, zitten veelal in gemeenten waar voldoende alternatieven zijn. "Deze concurrenten hebben ook te maken met een dalende bezetting en veel van hen staan dan ook te springen om deze kinderen en ouders als klant te verwelkomen."

De overheid helpt bij een soepele overgang voor ouders, belooft Asscher. Ook wil hij voorkomen dat toeslaggeld verdwijnt in de failliete boedel. Daarnaast heeft het ministerie gemeenten erop gewezen dat ze extra controles kunnen uitvoeren bij locaties die worden overgenomen, om zo te garanderen dat de kwaliteit op peil blijft.

Asscher belooft de Tweede Kamer verder te informeren naar het onderzoek dat de curator doet naar de oorzaken van het faillissement van Estro. De Kamer heeft vragen over de rol van durfkapitalisten, zo bleek vorige week al.

Het Financieele Dagblad meldde woensdag bovendien dat de kinderopvanggigant kort voor het faillissement van thuisbasis is veranderd om zo de rechtbank Midden-Nederland te omzeilen. Deze rechtbank zou tegenstander zijn van het 'gecontroleerde faillissement' dat Estro wilde.