Logo van de Groene Giraf

De jaarlijkse stimuleringsprijs voor de meeste duurzame locaties in de kinderopvang, de Groene Giraf, wordt dit jaar misschien niet uitgereikt. Er doen vooralsnog nog maar 18 kinderopvangcentra mee met de prijs; dit is te weinig. Als er voor 1 juli niet meer deelnemers komen of een geldschieter is gevonden, wordt de prijs niet uitgereikt, aldus initiatiefnemer Ilse Vlaming. Dit meldt Kinderopvangtotaal.  

2014 is het vierde bestaansjaar van de Groene Giraf. De prijs is in het leven groepen om de branche aan te zetten tot bewuster gedrag. Het aantal deelnemers blijft dit jaar echter steken op 18 locaties. “Dat is bij lange na niet voldoende om met de Groene Giraf de kwaliteit te bieden die we voorstaan,” aldus Vlaming.
 
Deelnemende locaties kunnen gebruik maken van de Duurzaamheid-checklist, een Groene Giraf-beeldmerk en een stip op de kaart krijgen zodat ze beter vindbaar zijn voor ouders. Zij moeten wel 89 euro betalen om deel te nemen aan de prijs. 
 
Vlaming schat dat ze ongeveer 20.000 euro nodig heeft om de duurzaamheidsprijs nu en in de toekomst in leven te houden. Er zijn twee manieren om dat geld bij elkaar te krijgen, zo stelt ze, of er moeten zich meer deelnemers melden, of ze moet een partij vinden die een bedrag wil investeren. Daartoe heeft ze de deadline van 1 juli ingesteld. Wanneer er dan nog geen verandering is, gaat de prijs dit jaar niet door. Vlaming hoopt dan in 2015 de prijs wel weer uit te kunnen reiken. 
 
© Nationale Onderwijsgids