Normal_copyright_stockfreeimages_kind_muziek_baby_luisteren

Vier op de tien kinderopvangorganisaties maakt geen gebruik van digitale media zoals televisie, radio of tablets in de opvang. Dit blijkt uit een enquête in opdracht van Mediawijzer.net, het Nederlands Jeugdinstituut en Sardes. Veel opvangorganisaties vinden digitale media niet geschikt voor jongere kinderen of hebben geen geld voor de aanschaf. Dit meldt Mediawijzer.net.

De enquête werd gehouden onder ruim 200 locaties voor kinderopvang. De uitkomsten werden gepresenteerd tijdens het symposium 'Ukkies, hun brein en mediaopvoeding'.  Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft van de instellingen vindt dat digitale media niet geschikt zijn voor kinderen. Veertig procent heeft er geen financiële middelen voor. Tachtig procent is ook niet van plan om in de toekomst digitale media in de opvang te gaan gebruiken.

Van de opvangorganisaties die wel digitale media gebruiken heeft bijna de helft specifieke richtlijnen opgenomen in het pedagogisch beleidsplan. De aandacht voor voorleesboeken ligt in vergelijking fors hoger. Ruim 92 procent besteedt aandacht aan voorlezen in het pedagogisch plan.

Luisterapparatuur zoals radio of een cd-speler worden het meest gebruikt in de kinderopvang. Op de tweede plaats komen media als televisie en dvd. Een derde van de locaties beschikt over een tablet of computer en nog geen twintig procent zegt alle typen media in huis te hebben.

© Nationale Onderwijsgids