Normal_kinderopvang_peuter

De Inspectie voor het Onderwijs hanteert sterk verschillende kwaliteitseisen in het toezicht op de kinderopvang en peuterspeelzalen. Als peuterspeelzalen ook onder de wet Kinderopvang gaan vallen moet er nog veel gebeuren om te voldoen aan de kwaliteitseisen van de wet. Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken in antwoord op vragen van de vaste Kamercommissie, zo meldt Kinderopvangtotaal.

Door de wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (OKE) zijn de eisen voor de kwaliteit al gedeeltelijk gelijkgetrokken maar er bestaan nog steeds grote verschillen. Zo gelden er andere voorwaarden voor het inzetten van vrijwilligers en de verhouding van het aantal begeleiders en kinderen. Ook hoeft een peuterspeelzaal zich niet te houden aan de wettelijke vastgelegde minimale aantal vierkante meters buitenruimte per kind. Dit bepaalt de gemeente.

Minister Asscher laat in zijn antwoord weten dat er geen concrete plannen zijn om de vorm van de inspectie voor peuterspeelzalen te wijzigen met de harmonisatie van de kinderopvang. Hij wil dat de eisen voor de peuterspeelzalen na de volledige harmonisatie overeen gaan komen met de eisen voor de kinderdagopvang.

© Nationale Onderwijsgids