Normal_kind_peuter_opvang_spelen

Het Kohnstamm Instituut gaat een meetinstrument ontwikkelen om de pedagogische kwaliteit van de gastouderopvang in kaart te kunnen brengen. De belangstelling onder ouders voor opvang door gastouders neemt toe maar er is nog weinig zicht op de kwaliteit van deze vorm van opvang. Het meetinstrument moet in het najaar van 2014 klaar zijn. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Vorig jaar maakte minister Asscher van Sociale Zaken al bekend dat hij de pedagogische kwaliteit van de gastouderopvang graag onderzocht wil hebben. Het Kohnstamm Instituut is gespecialiseerd in onderzoek naar opvoeding en onderwijs. Het instituut zal eerst een inventaris maken van de diversiteit van gastouderopvang in Nederland. Daarna zal het onderzoeken welke kenmerken van belang zijn om de pedagogische kwaliteit vast te stellen.

Voor de kinderdagopvang en de buitenschoolse opvang bestaan al vergelijkbare meetinstrumenten. De metingen blijken een goed beeld te geven van het niveau waarop de kinderopvang functioneert.

Volgens het instituut is het aandeel van gastouders in de gehele kinderopvang groot. In 2012 ging bijna zestien procent van de kinderen onder de twaalf jaar naar een gastouder. De belangstelling onder ouders voor gastouderopvang neemt volgens het instituut toe omdat de behoefte naar flexibele en goedkopere opvang groeit.

© Nationale Onderwijsgids