sectorrapport kinderopvang waarborgfonds ruimte-ok

GRONINGEN - Uit het Sectorrapport Kinderopvang 2012 van Stichting Waarborgfonds Kinderopvang en Ruimte-OK blijkt dat de kinderopvangsector financieel gezien zware tijden beleeft. Het rapport is vanaf deze week online te bestellen via Ruimte-ok.nl.

De gemiddelde winstgevendheid van organisaties was in 2011 slechts 1,6 procent. De vermogenspositie bedroeg 12,4 procent. De bezetting is in 2012 gemiddeld 10,4 procent lager. En ondernemers verwachten in 2013 een daling van nog eens 7 procent.

Op 1 oktober waren al 56 organisaties failliet verklaard. De komende maanden verwacht het Waarborgfonds nog meer faillissementen. Het signaleert dat momenteel zeker driehonderd organisaties achterlopen met het betalen van rente en/of aflossing, pensioen- en/of verzekeringspremies en/of belastingen.

Directeur John Ringens roept op tot een meer geleide herstructurering in plaats van de koude sanering die zich nu voltrekt ten koste van waardevolle en kwalitatief goede opvangcapaciteit.

Dit zou de kinderopvang kunnen versterken en kan bijdragen aan de door het kabinet als noodzakelijk bestempelde afstemming tussen onderwijs, buitenschoolse opvang en overige jeugdvoorzieningen.

Via Nieuwsbank.nl

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres