Normal_docent_college_klas_les_studenten

In 2015 hebben zich fors minder studenten ingeschreven in het hbo. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen, zo meldt de vereniging op de website.

In totaal hebben 93.918 studenten zich ingeschreven voor een hbo-studie. In vergelijking met 2014 is dit een daling van 8,3 procent. Volgens voorzitter van de Vereniging Hogescholen Thom de Graaf heeft deze daling van het aantal eerstejaarsstudenten deels te maken met het leenstelsel. “De afgelopen twee jaar was de instroom hoger dan gemiddeld door een groep studenten die de invoering van het leenstelsel vóór wilden blijven. Die extra instroom is nu weggevallen”, aldus De Graaf. Aan de andere kant kan het zo zijn dat het nieuwe leenstelsel studenten afschrikt.
 
In het studiejaar 2015 waren in totaal 442.598 studenten ingeschreven in het hbo, 0,9 procent minder dan in het vorig studiejaar. Van de ingeschreven studenten volgt 96 procent een bachelor-opleiding. Drie procent is bezig met een masteropleiding. Het aantal studenten dat een Associate degree-opleiding volgt, is licht gestegen tot 1,4 procent.
 
In de sector Onderwijs is de grootste daling in de studenteninstroom te zien, met 18,1 procent. Voor de Pabo is dit zelfs 32 procent. Dit heeft te maken met de invoering van toelatingstoetsen die ervoor moeten zorgen dat er minder uitval is van eerstejaarsstudenten. Daarnaast is er sprake van een gestage toename van het aantal ingeschreven niet-westers allochtone studenten. Hierbij is de sector Economie het meest populair. Bij allochtone studenten is de daling van instromende studenten minder merkbaar dan bij autochtone studenten. 
 
De verdeling naar vooropleiding van de bachelor- en Ad-instroom is vrijwel gelijk aan het vorig studiejaar. Vijftig procent van de eerstejaarsstudenten heeft een havodiploma, 33 procent is afkomstig van het mbo, en acht procent volgde het vwo.  
 
© Nationale Onderwijsgids